Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ


Του

ΑΝΔΡΕΑ  Γ.  ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 



 [ Δημοσιεύθηκε στη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΙΗ" στις 19 12 2011]


 

Ήδη αρκετό καιρό η χρηματοπιστωτική κρίση έχει εξελιχθεί στη χώρα μας όχι μόνο σε  πολιτική αλλά και συνταγματική κρίση, που βαθαίνει καθημερινά. Ανάμεσα στα άλλα: Διεθνείς συμβάσεις με τεράστια σημασία (δανειακή σύμβαση) τίθενται σε εφαρμογή χωρίς να έχουν επικυρωθεί από τον ΠτΔ και κυρωθεί από τη Βουλή.  Επιβάλλονται φόροι κεφαλικοί (τέλος επιτηδεύματος) ή συνδεόμενοι με τη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Εργασιακές σχέσεις  και συλλογικές συμβάσεις ανατρέπονται παρά τη συνταγματική τους κατοχύρωση και εισάγονται θεσμοί όπως η «εφεδρεία» ουσιαστικά αντίθετοι στη συνταγματικά προβλεπόμενη μονιμότητα. Το Κοινωνικό κράτος και οι κοινωνικές παροχές καταργούνται. Η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του πολίτη κλονίζεται.  Εξαγγέλθηκε δημοψήφισμα, το οποίο όμως ανακλήθηκε και ξένοι ηγέτες υπαγόρευσαν άλλο θέμα για το δημοψήφισμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παρασχέθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση όχι για να παραμείνει και να κυβερνήσει αλλά … για να φύγει. Η Εθνική ανεξαρτησία υποχωρεί επικίνδυνα χωρίς ταυτόχρονα να συνοδεύεται από «αντισταθμιστικά» μέτρα ευρωπαϊκής ενοποίησης.  Η Βουλή κλήθηκε πολλές φορές να αποφασίσει όχι ελεύθερα, αλλά κάτω από πρωτοφανείς εξωτερικές πιέσεις εντείνοντας στο έπακρο τη προφανή δυσαρμονία προς το λαϊκό αίσθημα.  Κλονίστηκαν έτσι βασικές προϋποθέσεις  λειτουργίας του αντιπροσωπευτικού, κοινοβουλευτικού συστήματος. Οι εκλογές θεωρούνται ύποπτες να προκαλέσουν … πιστωτικό γεγονός και κάθε κίνηση αξιολογείται από την αντίδραση των … αγορών.  Βασικότατες αποφάσεις για το μέλλον του Ελληνικού Λαού λαμβάνονται  ερήμην του και χωρίς τη συμμετοχή του, για θέματα που δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί πριν από τη τελευταία εκλογική διαδικασία. Η Δημοκρατία συμπιέστηκε,  ασφυκτιά και υπολειτουργεί.

            Στα παραπάνω θα μπορούσαν ίσως να αντιταχθούν τυπικά επιχειρήματα. Όμως η απομάκρυνση από την ουσιαστική συνταγματική νομιμότητα και Δημοκρατία κάθε άλλο παρά ενισχύει τις λύσεις στα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, των οποίων η αποτελεσματική αντιμετώπιση προϋποθέτει την ειλικρινή εφαρμογή (και την αναθεώρηση) του Συντάγματος. Είναι επικίνδυνη πλάνη να πιστεύει κανείς, ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν οριστικά κάτω από ασφυκτικές πιέσεις, οικονομικούς κ.άλ. εκβιασμούς, δηλαδή με αυταρχικούς τρόπους διακυβέρνησης. Μόνο οι δημοκρατικά λαμβανόμενες αποφάσεις αγκαλιάζονται από τους λαούς και αντέχουν στο χρόνο.

Ως βαλβίδα εκτόνωσης της πρωτοφανούς εσωτερικής κατάστασης λειτούργησε ο σχηματισμός της  παρούσας κυβέρνησης, ενός νέου πρωθυπουργού περιστοιχιζόμενου από παλαιούς υπουργούς. Όμως το «δράμα» της σύγχρονης Ελλάδας είναι, ότι οι αδηφάγες διεθνείς «αγορές» επιδιώκουν – παγκόσμια- λιγότερη Δημοκρατία, ώστε να εξασφαλίσουν τη πολιτική επικυριαρχία τους. Η σύγκρουση διεθνούς χρηματοπιστωτικής οικονομίας και πολιτικής δοκιμάζεται σήμερα έντονα στη χώρα μας. Πόσο άραγε έχει αξιολογηθεί, ότι  το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτικό - οικονομικό αλλά κατά βάση πολιτικό, δηλαδή η υποταγή της πολιτικής στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές; Πέρα από την απαραίτητη  … δόση, η Κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας έχει ως βασικό χρέος την αποκατάσταση  του ευρύτερου συνταγματικοπολιτικού πλαισίου λειτουργίας και ενίσχυσης των συνταγματικών δημοκρατικών θεσμών, ώστε τελικά να οδηγηθεί η χώρα ομαλά σε εκλογές. Η σύνθεση της Κυβέρνησης της δίνει πράγματι τη δυνατότητα να ενεργήσει κατά τρόπο, που καμιά μονοκομματική Κυβέρνηση δεν θα τολμούσε και της επιτρέπει να κινητοποιήσει τα αποθέματα του Ελληνισμού για να αντιμετωπίσει τη δίνη της σύγκρουσης στο κέντρο της οποίας βρίσκεται. Και στον αγώνα αυτό η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Την εξέλιξη του «ελληνικού πειράματος» παρακολουθούν άγρυπνα οι υγιείς δυνάμεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το τι τελικά θα συμβεί στην Ελλάδα θα είναι προπομπός του τι θα συμβεί στην ανθρωπότητα. Κάποτε η γένεση  της Δημοκρατίας στην Ελλάδα χάραξε τη πορεία της ανθρωπότητας. Κατά τον ίδιο τρόπο σήμερα η διατήρηση και η εξέλιξη της Δημοκρατίας στην Ελλάδα θα επηρεάσει τη μέλλον του κόσμου. Σε μας εναπόκειται να  ξαναδιδάξουμε Δημοκρατία.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου